Tuesday, August 11, 2009

Finansiering - få penge nu, betal om 2 måneder

Lyder det som en dårlig reklame for et hamrende dyrt kvik-lån?
Det er det ikke! Det er faktisk bare regl nummer #1 i god købmandskab og indkøbstpolitik.

Banken er jo ikke det eneste sted du kan få penge
Du skal nok bruge banken eller anden form for finansiering for at etablere din virksomhed, men herefter kan det faktisk være et mål i sig selv at gøre sig uafhængige af disse.

Men som iværksætter eller mikrovirksomhed vil du opleve et konstant behov for likviditet - til videre investering og udvikling af din forretningsidé.
Derfor kan det også undre mig hvor mange selvstændige jeg efterhånden har mødt som ikke aktivt bruger deres daglige drift til at sikre sig en bedre likviditet.

For ikke nok med at du som selvstændig får flere penge mellem hænderne, du sparer også samtidige renteudgiften til din bank eller finansieringspartner.
Så hvad venter du på!!

Betalingsbetingelser er svaret!
Løsningen er at have styr på dine betalingsbetingelser:
  1. betalingsbetingelser hos din leverandører (her skal du forhandle så lange betingelser som muligt)
  2. betalingsbetingelser til dine kunder (her skal du opstille betingelser der giver dig penge hurtigst muligt)

Leverandør betingelser

Næsten alle selvstændige jeg kender forhandler med deres leverandøre om prisen på de varer eller ydelser de køber. Men meget få slutter denne forhandling af med at forhandle betalingsbetingleserne. Det er ofte noget der står fortrykt på en faktura og bare bliver taget for givet af begge parter - men hvorfor skulle du det?

I tider hvor der er længere mellem kunderne (og det er der jo lige nu) så har du som køber en større forhandlingsstyrke - den skal du udnytte.

Måske kan du ikke forhandle dine generelle betingelser op fra 30 til 90 dages kredit, men en mindre forøgelse er også værd at tage med. Og husk så når en leverandør ringer med et godt tilbud som du ønsker at benytte dig af, så gi' betalingsbetingelserne endnu et forsøg - 90 dages kredit er faktisk brugt på f.eks. kampagne tilbud fra en del virksomheder.


Dine kunders betingleser

Afhængigt af dit produkt og ydelse kan disse jo være givet. Forhandler du produkter (f.eks. tøj) der udelukkende handles ved kontantsalg, ja så har du jo pengene i hånden hurtigst muligt.

Men sælger du produkter eller ydelser der har leverings- eller udviklingstid - eller hvor der på anden måde kan være forskel mellem tidspunktet hvor salgsaftalen laves og den endelige ydelse leveres - ja så har du mulighed for at arbejde med dine betingleser.

Hvad skal jeg sætte som betingelser? Tjah, det kan jo være alt lige fra 100% betaling på forskud til et depositum på 5% af købesummen - evt. ligefrem en betalingsplan med ratebetalinger ved delleverancer eller pr. bestemte datoer.

Under alle omstændigheder vil jeg foreslå at du undersøger hvad de andre i branchen gør - men husk bare fordi de ikke gør brug af betalingsbetingelser betyder jo ikke at du ikke skal !


Men hvad siger kunderne?

Jeg kan jo ikke sige at alle kunder er ens, men min erfaring er at kunderne acceptere de betingelser der aftales - så længe at det er en klar aftale på forhånd.Lad være med at gemme dine betingleser som noget du lige lader falde som en bemærkning når handlen er afslutte, men gør det klar og tydeligt for kunden at sådan handler din virksomhed..... her skal du ikke overraske dine kunder!


Hvad det har at gøre med din forretnings plan? Jo ser du jeg har endnu ikke mødt en bankrådgiver eller finansieringspartner der ikke gerne ville have sikkerhed for at der er styr på pengestrømmen.Så få dine betingleser og målsætninger skrevet ned, så du kan fører dem ud i livet.


./Claus\.

Besøg også: http://sites.google.com/site/forretningsplanen/

No comments: