Sunday, January 31, 2010

Forretningsplan - Gør forretningsplanen visuel og personlig

Dette indlæg er en interessant artikel skrevet af Anette Sand (asa@berlingske.dk) - bragt i Berlingske d. 23. april 2009.... men indholdet er bestemt stadig relevant !!



Sæt ord på forventninger, mål, midler – og ikke mindst egne evner, før du springer ud som iværksætter. Lav en forretningsplan.



Du har ideen, men hvem skal dine kunder egentlig være. Og hvad kan konkurrenterne. Hvad kan du selv – og hvad er dine forventninger på længere sigt. Målet? Og ikke mindst, hvordan får du sikret kapital til at springe ud som iværksætter – og til at sikre den fremtidige drift af virksomheden?

Spørgsmålene er adskillige – og kan være vanskelige at jonglere med, hvis de får fri leg til at suse rundt i tankerne. Den udfordring kan tackles, hvis du helt fra start får udformet en fornuftig forretningsplan.

Sådan lyder det fra Erhvervs- og Videncenter Vestsjælland, der har udviklet 'Min virksomhed – en visuel forretningsplan' for at gøre arbejdet med forretningsplanen lettere for iværksættere. Værktøjet består i sin enkelhed af et fysisk katalog med alle punkter, der bør indgå i en forretningsplan samt en visuel vejledning til at komme hele vejen rundt om detaljerne.

- For rigtig mange iværksættere er det lidt af en pestilens at skulle udforme en forretningsplan. Det med at sætte sig ned og skrive fem sider om, hvad man faktisk vil med sin virksomhed og for alvor få sat ord på alle detaljerne kan være en vanskelig øvelse, som de har det med at gå i stå i. Så vores tanke har været at gøre arbejde mere levende og nærværende – og at få skabt et værktøj, som kan tilgås uanset, hvilken type iværksætter man er,«forklarer direktør for Erhvervs- og Videncenter Vestsjælland, Frits Mønsted.

Han peger på, at de fleste iværksættere har en forventning om at de kan nå det hele, når de kaster sig ud i projekt egen virksomhed, men det viser sig sjældent at være tilfældet. Og den erkendelse er vigtigt at komme til langt tidligere i processen – eksempelvis i forbindelse med udformningen af en forretningsplan.

- Vi har set mange iværksættere, som simpelthen ikke får godt nok styr på, hvad de springer ud i. Og her skal forretningsplanen altså være en retningslinje for dem, og derfor er det nødvendigt, at de får arbejdet grundigt med den – og forstår, hvad den indeholder. Det nytter ikke at overlade arbejdet til andre, man skal selv engageres i det, siger Frits Mønsted.

Generelt findes der adskillige modeller for, hvordan man kan opbygge en forretningsplan – såvel fysisk som online baserede, og ligesom Erhvervs- og Videncenter Vestsjælland tilbyder de fleste offentlige erhvervscentre og væksthuse rådgivning til nye virksomheder, som ønsker at få styr på deres afsæt til at skabe en forretning.

Hos Foreningen Registrerede Revisorer – FRR peger fagkonsulent Henrik Carmel på, at det er helt afgørende for iværksætteres arbejde med forretningsplaner, at de formår at vise deres personlighed, drive og egenskaber.

- Forretningsplaner er ofte lavet på en sådan måde, at man objektiviserer det at lave virksomhed. Det bliver et spørgsmål om, hvorvidt ideen er god nok, frem for om personen bag har evnerne til at drive virksomhed, siger Henrik Carmel og understreger, at det handler om at kigge indad – og arbejdet subjektivt med forretningsplanen, så det ikke alene bliver en akademisk model, der trækkes ned over forretningen.

Foreningen Registrerede Revisorer tager hvert kvartal pulsen blandt revisorerne i forhold til, hvordan de vurderer forholdene i de små og mellemstore virksomheder i et virksomhedsbarometer. Her peger revisorerne netop på, at det, der betyder noget for at opnå succes med egen virksomhed, er de personlige egenskaber.

- Evnerne og viljen er det afgørende – og det er ikke altid, at de fremgår af en forretningsplan. Det bør de i højere grad gøre, mener Henrik Carmel, der peger på, at det ofte er processen med at udforme en forretningsplan, der har større afgørende betydning end det endelige resultat.

Her får man nemlig sat ord på, hvad det faktisk er, man er på vej til at springe ud i.


Claus Handberg

Fandt du denne blog relevant og interessant, så link til den fra din hjemmeside eller blog så andre også kan finde den.
Indsæt følgende link på din hjemmeside/blog.

Iværksætter? - Klik forbi bloggen om forretningsplaner og find inspiration til hvordan din virksomhed kan blive mere effektiv og indbringende


Sunday, January 24, 2010

Marketing - hvis Facebook var et land....

Under denne overskrift læste jeg forleden et interessant indlæg i Berlingske Nyhedsmagasin.
Facebook vil nu være det 3. største land i verden hvis antallet af aktive brugere var indbygger tallet for landet.
Der er nemlig nu mere end 300 millioner brugere af Facebook - tror du det vil være relevant for dig at tage stilling i din forretningsplan til hvordan du vil markedsføre dig ind i dette marked ??

Med en 3. plads har Facebook flere "indbyggere" end USA - listen ser således ud:

1. Kina 1.313.973.713 indbyggere
2. Indien 1.095.351.995 indbyggere
3. Facebook 300.000.000 "indbyggere"
4. USA 298.44.215 indbyggere
5. Indonesien 245.452.739 indbyggere

Claus Handberg

Saturday, January 23, 2010

Markesføring - med tryk på...!

Så er det blevet en realitet. Forretningsplanen der længe har eksisteret som blog på http://forretningsplanen.blogspot.com er nu gået i trykken.

Efter et stort præs fra de mange læsere af bloggen vil det fremover være muligt at få den bedste inspiration til at gøre sin forretningsplan endnu mere indbringende i avis form.
... som du kan se på ovenstående billede.... ;-)

Seneste nyt er et indlæg der kan være med til at sætte lidt kulør på din markedsføring eller salgsbreve - hvor du med denne hjemmeside let kan lave billeder der viser dine tekster som avis udklip.

Husk det er et værktøj til at gøre din markedsføring mere interessant og ikke et værktøj til at lave forfalskninger.
Du finder siden på:
http://www.fodey.com/generators/newspaper/snippet.asp

God fornøjelse

Claus Handberg

Finansiering - Vejviser til finansiering af innovation...

Har du en innovativ forretningside og sidder du på spring for at føre denne ide ud i livet, så bør du kigge lidt nærmere på dette indlæg.
I disse dage især er netop finansieringen af iværksættere noget af det der volder de største problemer når forretningsplaner skal føres ud i livet.

Forsknings- og Innovationsstyrelsen har udgivet en vejviser, der giver en oversigt over puljer og tilbud, som staten og de fem regioner stiller til rådighed for virksomheder, der ønsker at styrke deres innovation.
Vejviseren indeholder ikke detaljerede informationer om de enkelt tilbud. Men den giver et godt overblik, og den fortæller hvem de enkelte tilbud retter sig mod.
Hvis der er en pulje eller et relevant tilbud, som er relevant for dig og din virksomhed, vil du i denne vejviser kune finde oplysninger om hvor du kan få mere at vide.

Publikationen udleveres gratis (så længe de har den på lager...) og du kan få den ved at kontakte enten:
Schultz Information: www.schultz.dk
eller
downloade den elektronisk på: www.fi.dk/publikationer/2008/innovationstilbud-til-virksomheder

Skulle ovenstående link ikke længere virke når du læser dette indlæg så prøv at kontakte Forsknings- og Innovationsstyrelsen på: 35 44 62 00 og spørg efter "Vejviser til innovation"

Claus Handberg

Fandt du denne blog relevant og interessant, så link til den fra din hjemmeside eller blog så andre også kan finde den.
Indsæt følgende link på din hjemmeside/blog.

Iværksætter? - Klik forbi bloggen om forretningsplaner og find inspiration til hvordan din virksomhed kan blive mere effektiv og indbringende



Tuesday, January 19, 2010

Organisering af virksomheden - administrative udfordringer

Du sidder og skriver din forretningsplan og er formodentlig drevet af en stærk iværksætter ånd. En ånd der for de fleste drejer sig om at udvikle et produkt eller komme i marken og sælge.
De færreste iværksætter og selvstændige er drevet af de administrative opgaver der følger med.
Men det kan være forskel på succes eller fiasko at have styr på den del af din forretning så få allerede gjort dine tanke nu omkring hvad der skal til for at styre dette i din virksomhed.

Lav en fordeling af hvem der tager sig af:
- den daglige bogføring og overblikket over indtægter og udgifter
- moms regnskabog afregning
- afsendelse af fakturaer (det kan ikke understreges nok hvor vigtig dette punkt er i en ift. at sikre at din virksomhed har den bedste likviditet...!!) - personen der skal tage sig af dette må gerne være "bidsk" nok til også at kunne håndtere opfølgning og rykkere til dem der ikke har betalt til tiden.
- kvartals og årsregnskaber (måske ligger dette hos din revisor ?)
- varebestilling - du skal have styr på dette for at kunne levere til tiden til dine kunder.
- den daglige korrespondance pr. e-mail og brev
- telefonpasning - en opgave som idag dog er lettet af alle mulige tænkelig løsninger med mobiletelefoni m.m. - men måske er det alligevel værd at overveje om du er den der har tid til at besvare alle opkald?

Et værktøj til at lette denne type af opgaver kaldes for politikker.
Poltik interessere generelt ikke mig ret meget - men denne form for politikker skal sikre dig at du ikke bliver flaskehals i alle beslutninger der skal træffes i din virksomhed.
Hvis muligt kan du lave en politik (eller kald det en hus-regel hvis du bedre kan lide det udtryk) som dine ansatte, freelancere, konsulenter m.m. ved at hvis de holder sig inden for dette så er det ok.
Nyttige politikker som jeg har erfaring med har været gavnlige for den dagelige drfit af forretninger er:
- betalingsbetingelser - vær meget klar på dette og sørg for at dine kunder bliver informeret om dine betingelser ved købet, så er min erfaring at dette ikke bliver et problem og at du kan sikre god cash-flow hos dig.
- garanti - hvad og hvordan håndtere du sager inden for garanti perioden
- pris og rabat politik - hvornår, hvordan og hvor meget må der rabateres på dine produkter


Claus Handberg

Fandt du denne blog relevant og interessant, så link til den fra din hjemmeside eller blog så andre også kan finde den.
Indsæt følgende link på din hjemmeside/blog.

Iværksætter? - Klik forbi bloggen om forretningsplaner og find inspiration til hvordan din virksomhed kan blive mere effektiv og indbringende


Monday, January 18, 2010

Organisering af virksomheden - administrative udfordringer

Du sidder og skriver din forretningsplan og er formodentlig drevet af en stærk iværksætter ånd. En ånd der for de fleste drejer sig om at udvikle et produkt eller komme i marken og sælge.
De færreste iværksætter og selvstændige er drevet af de administrative opgaver der følger med.
Men det kan være forskel på succes eller fiasko at have styr på den del af din forretning så få allerede gjort dine tanke nu omkring hvad der skal til for at styre dette i din virksomhed.

Lav en fordeling af hvem der tager sig af:
- den daglige bogføring og overblikket over indtægter og udgifter
- moms regnskabog afregning
- afsendelse af fakturaer (det kan ikke understreges nok hvor vigtig dette punkt er i en ift. at sikre at din virksomhed har den bedste likviditet...!!) - personen der skal tage sig af dette må gerne være "bidsk" nok til også at kunne håndtere opfølgning og rykkere til dem der ikke har betalt til tiden.
- kvartals og årsregnskaber (måske ligger dette hos din revisor ?)
- varebestilling - du skal have styr på dette for at kunne levere til tiden til dine kunder.
- den daglige korrespondance pr. e-mail og brev
- telefonpasning - en opgave som idag dog er lettet af alle mulige tænkelig løsninger med mobiletelefoni m.m. - men måske er det alligevel værd at overveje om du er den der har tid til at besvare alle opkald?

Et værktøj til at lette denne type af opgaver kaldes for politikker.
Poltik interessere generelt ikke mig ret meget - men denne form for politikker skal sikre dig at du ikke bliver flaskehals i alle beslutninger der skal træffes i din virksomhed.
Hvis muligt kan du lave en politik (eller kald det en hus-regel hvis du bedre kan lide det udtryk) som dine ansatte, freelancere, konsulenter m.m. ved at hvis de holder sig inden for dette så er det ok.
Nyttige politikker som jeg har erfaring med har været gavnlige for den dagelige drfit af forretninger er:
- betalingsbetingelser - vær meget klar på dette og sørg for at dine kunder bliver informeret om dine betingelser ved købet, så er min erfaring at dette ikke bliver et problem og at du kan sikre god cash-flow hos dig.
- garanti - hvad og hvordan håndtere du sager inden for garanti perioden
- pris og rabat politik - hvornår, hvordan og hvor meget må der rabateres på dine produkter


Claus Handberg

Fandt du denne blog relevant og interessant, så link til den fra din hjemmeside eller blog så andre også kan finde den.
Indsæt følgende link på din hjemmeside/blog.

Iværksætter? - Klik forbi bloggen om forretningsplaner og find inspiration til hvordan din virksomhed kan blive mere effektiv og indbringende




Thursday, January 14, 2010

Produkt/ydelsen - pris og produktkalkulationer

En af de vigtigste beregninger du skal tage stilling til omkring dit produkt er spørgsmålet om hvad dine kunder vil være villige til at betale for dit produkt.
Hvorfor - fordi det fortæller dig hvor meget dit produkt må koste at producere / indkøbe / udvikle og håndtere....

Du skal leve af forskellen mellem købs- eller produktionspris og salgsprisen - og husk at der også kan være en række andre omkostninger som pakning, emballage, forsendelse mm. der skal dækkes.
Beløbet du får når du fratrækker dine produktomkostninger (også kaldet variable omkostninger) fra din salgspris (ex. moms.) er dit dækningsbidrag.
Dækningsbidraget (også kaldet DB) er det du skal betale alle dine faste omkosntinger med og det der herefter bliver tilbage er dit overskud....

Når man tale DB taler man ofte også om dækningsgrad (DB divideret med salgsprisen). Dette er et vigtigt tal og du bår konstant arbejde på at få dig dækningsgrad (også kaldet DG) så stor som mulig.
Men PAS PÅ - du kan ikke leve af store dækningsgrader - det er dækningsbidraget der tæller.
Derfor kig altid på begge tal, for du kan f.eks. finde annoncer på nettet der lokker med 75% dækningsgrader - hvilket lyder meget flot - men når stykprisen er under 1 krone, så skal du virkelig sælge meget for at opnå en fornuftig månedsløn.

Hvad der er en tilfredsstillende DG er meget forskelligt fra branche til branche.
Befinder du dig i detailhandlen er der brancher hvor DG under 100-200% ikke er acceptable mens andre driver deres forrenting med DG på 30-35%

Men uanset hvor din branche ligger betyder det at din prissætning er ekstrem vigtig for at få det maksimale ud af din forretning.
Der findes et utal af strategier for prissætning - du kan starte lavt (for at trænge ind på et marked) for derefter at øge din pris - bemærk dog at en række af de kunder du har skaffet vil kunne blive skuffet over at skulle stige i pris.
Du kan også starte højt (specielt hvis dit produkt er unikt på markedet) for derefter at sænke prisen i takt med at din differentiering blvet indhentet af konkurrenterne.

Hvilke strategi du skal vælge kan der ikke gives et generelt svar på - men sørg altid for at have et øje på hvad dine konkurrenter gør ift. pris.
Du skal også være opmærksom på om det generelle prisniveau (kaldet prisindex) er stigende. Hvis det er bør du også hæve dine prise i takt med dette - for dine egne omkostninger vil formodentlig også følge denne stigningstakt.


Claus Handberg

Fandt du denne blog relevant og interessant, så link til den fra din hjemmeside eller blog så andre også kan finde den.
Indsæt følgende link på din hjemmeside/blog.

Iværksætter? - Klik forbi bloggen om forretningsplaner og find inspiration til hvordan din virksomhed kan blive mere effektiv og indbringende

Køb Gucci, Burberry, Dolce & Gabbana, Energie, Miss Sixty, Replay - Klik her

Monday, January 11, 2010

Økonomi - har du et kunde budget ??

Hvor mange kunder skal du egentlig skaffe om året for at nå din omsætning ?
Du ved sikker hvad dit omsætningsmål er pr år - og du ved måske også hvad din nul-punktsomsætning er.
Men ved du lige så sikker hvor mange kunder du skal skaffe for at du kan nå din omsætning ?

Min erfaring viser at det ikke på samme måde er noget som selv store danske virksomheder kan svare på - og en af grundene er måske at der er forskellige ting der indgår i dette tal.

Køb pr kunde:
Du skal have styr på hvor meget en kunde køber for i din butik i gennemsnit. Der vil altid være nogen der køber for rigtig meget, men husk at deres beløb vil blive trukket ned ift. et gns. idet der er langt flere der køber for et mindre beløb.
En anden måde at nå frem til samme beløb er ved at regne eller estimere hvor mange produkter dine kunder køber i gns. pr. køb. På den måde kan du bruge dine produkters pris (som forøvrigt også er noget du selv kan påvirke for at nå din omsætning) til at beregne det gans. køb pr. kunde.

Det vigtige genkøb:
Husk at du har 2 typer kunder. Dem du skal ud og skaffe (nye - som er de dyreste) og eksisterende kunder.
Du bør estimere din forretnings beregninger på i hvor høj grad du år efter år kan regne med at have kunder der kommer igen og køber. I denne sammenhæng er det ogs væsentligt at vide om genkøbskunder køber for det samme gns. beløb som nye kunder ??
På den måde kan du år efter år opstille et kunde regnskab med nye - eksisterende - frafaldne kunder.
Forhåbenligt viser dette at dit samlede kundegrundlag vokser år efter år.

Når du har styr på dette - og med det mener jeg arbejdet med det så du har en fornemmelse for hvordan dine mekanismer og mål hænger sammen.
Så har du et super godt grundlag for også at bruge din markedsføringskroner rigtigt. For nu ved du hvor vigtigt det er for dig at rekruttere nye kunder ift. at øge omsætningen eller minske frafalget af dine eksisterende kunder.


Claus Handberg

Forretningsplanen



Fandt du denne blog relevant og interessant, så link til den fra din hjemmeside eller blog så andre også kan finde den.
Indsæt følgende link på din hjemmeside/blog.

Iværksætter? - Klik forbi bloggen om forretningsplaner og find inspiration til hvordan din virksomhed kan blive mere effektiv og indbringende


Sunday, January 10, 2010

Produktet/ydelsen - den lille forskel...!

Har du nogen sinde prøvet at stå i en butik med to - for dig - temmelig ens varer og så spørge ekspedienten om "hvad er forskellen på disse to?"
Hvis ikke - så prøv det næste gang du er ude at shoppe.
Det er (for mig) altid vældig interessant at hører hvordan vil forsøge at svare på dette og måske retfærdiggøre at det ene produkt koster mere end det andet.

Men hans eller hendes evne til at besvare dette kommer ofte til at gøre udslaget for om jeg vælger produkt A eller B.

Du skal derfor ikke bare kende dit eget produkt eller ydelse, men også vide hvad der findes på markedet af konkurrerende produkter - og du skal let og præcist kunne forklarer hvad der adskiller dit produkt fra de andre.

Husk det er jo dig der er den første sælger i 'fødekæden'.

En anden og i stigende grad mere og mere vigtig element i dette er at kunder i dag taler sammen. På blogs som denne via e-mails og sociale netværk er det lige pludselig blevet utroligt nemt at anbefale eller spørge efter referencer på et produkt.
Hvis du gerne vil have del i denne form for virale reklame skal fordelene ved dit produkt være så tydelige og let forståelige at dine kunder kan fortælle (og måske prale lidt...) om det til deres netværk.

Kig på dit produkt eller ydelse - hvad er dine USP'er (Unique Selling Points) - set med dine kunders øjne ????


Claus Handberg

Fandt du denne blog relevant og interessant, så link til den fra din hjemmeside eller blog så andre også kan finde den.
Indsæt følgende link på din hjemmeside/blog.

Iværksætter? - Klik forbi bloggen om forretningsplaner og find inspiration til hvordan din virksomhed kan blive mere effektiv og indbringende





Personlige ressourcer og mål - kan selv, vil selv...!!!

Du drømmer om at bliver iværksætter (eller er måske lige sprunget ud i det) og det kan nu kun for langsomt med at få den der forretningsplan stablet på benene så du kan komme igang.
Drømmen venter hvad enten det er passion, friheden eller den mulige belønning der driver din iværsætter trang.

Men har du egentlig spurgt dig sel om hvilke forudsætninger du har for at gennemfører drømmen?
Er du en udvikler, administrator eller sælger type ??

Læste forleden en artikel med den gamle fodboldspiller Klaus Berggren, der i dag driver et vel nok successfuldt firma der handler med italiensk tøj til kvinder.
Han sagde noget i retningen af:
"hvis du som fodbold spiller er en rimelig god angriber, rimelig god midtbanespiller og rimelig god forsvarer - så ender du på bænken, for så er du den perfekte indskiftnings spiller...."
Hans pointe er at hvis du vil på holdet (og vinde) i sportens verden er du nød til at specialisere - hans speciale var at han kunne holde til at løbe længere end nogen anden på holdet - derfor var han fast mand.

Og hvad har det med min forretning at gøre? - jo du er også nød til at finde ud af hvor dit speciale ligger - og måske hente forstærkning ind i virksomheden på de områder som du ikke selv behersker.

Måske har du ikke fra dag 1 råd til at ansætte, men så må du ligge en slagplan for enten at opkvalificere dig selv på de områder hvor du er svag - eller tilknytte rådgivere eller freelance assistance i et omfang som er rentabelt for din virksomhed.
På lang sigt har du helt sikkert ikke råd til at undværer de rette ressourcer - ligesom et fodbold hold heller ikke vinder hvis de stiller op med 11 målmænd !

Claus Handberg

Fandt du denne blog relevant og interessant, så link til den fra din hjemmeside eller blog så andre også kan finde den.
Indsæt følgende link på din hjemmeside/blog.

Iværksætter? - Klik forbi bloggen om forretningsplaner og find inspiration til hvordan din virksomhed kan blive mere effektiv og indbringende


Friday, January 8, 2010

Økonomi - Varelager: en pengetank eller et stort hul i jorden ??

Som iværksætter bør du i din forrentingsplan beskrive hvordan du rent praktisk og økonomisk forventer at dit varelager udvikler sig over en 2-3 årig horisont.
Både for at du selv får dette tænkt ind i din plan, men også for at demonstrere for banker og investorer at du har styr på denne potentielle penge-sluger.

Hvis du køber varer til produktion eller videresalg skal du holde styr på varelageret mindst en gang om året ift. årsregnskabet. Det kræver også den berømte (og berygtede) status optælling.
Værdien af lageret beregnes ud fra købspriser uden moms og ikke salgspriser.

Men ud over at dette skal opgøres i årsregnskabet af skattemæssige årsager, er der en anden og mindst lige så god grund til at holde styr på dit lager - også mere end en gang om året.
Hvis dit varelager stiger og stiger uden at din omsætning følger med kan du ret hurtigt få bundet en masse penge i dit lager.
Dine penge står nu i varer, og det er ofte meget uheldigt for dig som iværksætter - da likviditet ofte ikke er det du har mest af. Og hvis varerne nu viser sig at blive umulige at sælge, ja så er det endnu værre.

Mange er bange for ikke at kunne levere når kunderne efterspørger - og jeg er helt enig i at salg kan vindes udelukkende pga. leveringstid.
Men de penge du unødigt binder i varelageret kunne ha' været brugt til at skabe vækst i din forretning f.eks. gennem markedsføring eller produktudvikling.

Hold øje med dit lager og gør en dyd ud af at holde det så småt som muligt - det er der forretning i!

Claus Handberg

Fandt du denne blog relevant og interessant, så link til den fra din hjemmeside eller blog så andre også kan finde den.
Indsæt følgende link på din hjemmeside/blog.

Iværksætter? - Klik forbi bloggen om forretningsplaner og find inspiration til hvordan din virksomhed kan blive mere effektiv og indbringende



Wednesday, January 6, 2010

Forretningsplanen - Hvad laver du så?

Har du siddet til en familiefest, foredrag eller i andre sammenhænge fået spørgsmålet "Hvad laver du så?"
Mon ikke... - men hvad svarede du, og tænkte du bagefter "ahh det ville jeg godt lige ha' haft et lidt bedre svar på"

Når du skal lave din forretningsplan SKAL du have det gode svar på spørgsmålet, for det er det du skal styre efter og det som alle du skal tale med vil vide som det første.

Efter min mening er der 3 ting du skal have styr på.

- Elevatortalen
- Det hjælper jeg mine kunder med
- Forskellen mellem mig og de andre på markedet

Elevatortalen
Det er en klassiker, men ikke gået af mode...
Forestil dig at du er havne i en elevator med den mest spændende person / investor / kunde og du i løbet af de 30 sekunder det tager elevatoren at nå til din etage skal fortælle hvad det er du laver.
Lige tids nok ti lat kunden kan sige "det er lige det jeg står og mangler - ring til mig"
Lav en 30 sekunders tale der præcist og skarp beskriver hvad det er du laver.

Det hjælper jeg mine kunder med
Har du allerede kunder er det ikke så svært, du kan jo bare spørge dem.
Har du endnu ikke en kundekreds så skal du prøve at sætte dig i kundens sæde. En gammel marketing historie siger de fleste der køber en boremaskine køber ikke maskinen - nej de køber et hul i væggen og boremaskinen er blot et middel til at få dækket deres behov.
Hvad er det egetligt for et behov du vil dække hos dine kommende kunder ??

Forskellen mellem mig og de andre på markedet
Ofte går man lidt i selvsving for at finde de helt store revolutionære forskelle - men her kan sagtens være tale om små ting, som faktisk har stor betydning for kunderne.
Gennerelt set er der ikke mangel på produkter, bare klik lidt rundt på nettet du kan købe ALT !!!
Men du slipper ikke uden om at finde nogle punkter - det kan være bløde ting, Co2 neutrale varer eller mere hårde 10% billigere, bedre kvalitet osv....

Claus Handberg

Fandt du denne blog relevant og interessant, så link til den fra din hjemmeside eller blog så andre også kan finde den.
Indsæt følgende link på din hjemmeside/blog.

Iværksætter? - Klik forbi bloggen om forretningsplaner og find inspiration til hvordan din virksomhed kan blive mere effektiv og indbringende


Salg - Selvføgelige kan du sælge...

Du skal kunne sælge - så få hellere dette med i din forretningsplan!
Erfaring viser at de iværksættere der har et betydeligt salg indenfor det første år, klarer sig bedst.
(er du iværksætter drevet venturekapital med rene udviklingsaktiviteter de første år er du selvfølgelig undtaget...)

De færreste oplever at havne i en branche hvor der er mangel på udbud - hvis du er i den situation går salget af sig selv.
Men for os andre er det bare om at sparke salget i gang fra den første dag - ja faktisk allerede mens din forretningsidé er på tegnebordet.

Undskyldninger som "min hjemmeside er ikke helt færdig" (det bliver den for øvrigt aldrig..), "mine visitkort er ikke trykt", min folder er ikke produceret" - ja de duer simpelthen ikke.
Se at få dine salgsmaterialer færdig, men lad ikke det være en forhindring for at få startet dit salg.

Er der for mange andre ting der skal på plads i virksomheden før du kan komme i gang med salget, bør du måske overveje at hyrer en provisionslønnet sælger. Der findes også flere bud på sælgerkorps på nettet.
Eneste problem er at hvis du ikke selv har prøvet at sælge dit produkt - og oplevet de kritiske spørgsmål der kommer - ja så kan det være svært at sætte en sælger ind i opgaven.

Så mit råd må være at du bør afsætte tid til salg - hvis ikke du som iværksætter og ejer kan sælge dit produkt, ja så bliver det en svær opgave....


Claus Handberg

Fandt du denne blog relevant og interessant, så link til den fra din hjemmeside eller blog så andre også kan finde den.
Indsæt følgende link på din hjemmeside/blog.

Iværksætter? - Klik forbi bloggen om forretningsplaner og find inspiration til hvordan din virksomhed kan blive mere effektiv og indbringende


Tuesday, January 5, 2010

Anmeldelse - Getting to plan B

Har fundet denne anmeldelse hos PEJ Gruppen - www.pejgruppen.dk.
Det er i alt fald en god jeg vil have fat i....

Hav altid en plan B klar i skuffen
Hvis du har gang i en ny forretningsidé, og hvis du har lavet en minutiøs plan, så pas på med at blive knyttet til den. Usikkerheden er næsten altid stor - og er altid undervurderet.
For at være sikker på success, skal man altid have en plan B klar - specielt, hvis den oprindelige plan hurtigt bliver forældet, og der er krav om at "følge med tiden".

Når nye udfordringer dukker op, skal der handles med det samme, og handlemulighederne skal være skitseret i plan B.
Undersøgelser viser nemlig, at entreprenører, der holder fast i plan A har større risiko for fiasko, og at mange succesfulde virksomheder slet ikke ligner den oprindelige forretningsidé, men har udviklet sig væk fra den oprindelige strategi med tiden.

I bogen Getting to plan B, giver forfatteren en grundig introduktion i, hvordan man kan teste plan A. De fortæller, hvordan den oprindelige forretningsidé kan ændres efterhånden, som nye udfordringer dukker op - eller efterhånden som virksomheden vokser.
Bogen kan anvendes både ved opstart af helt nye virksomheder og ved etablering af nye forretningsområder.

Titel: Getting to plan B
Forfattere: John Mullins & Randy Komisar
Forlag: Harvard Business School Press
Udgivelse: September 2009
Sprog: Engelsk
ISBN: 9781422126691


Claus Handberg



Fandt du denne blog relevant og interessant, så link til den fra din hjemmeside eller blog så andre også kan finde den.
Indsæt følgende link på din hjemmeside/blog.

Iværksætter? - Klik forbi bloggen om forretningsplaner og find inspiration til hvordan din virksomhed kan blive mere effektiv og indbringende

Monday, January 4, 2010

Markedsbeskrivelse - du skal kende din konkurrent!

I din markedsbeskrivelse bør du fortælle hvem dine nærmeste konkurrenter er - men for din egen (og virksomhedens ) skyld bør du også løbende følge med i hvad dine konkurrenter foretager sig.

Forsøg - som med alt andet - at sætte din konkurrentovervågning i system og overlad den ikke bare til tilfældigheder.

En af mine foretrukne metoder til at holde mig orienteret er:
www.google.com/alerts
Jeg opsætte nogle simple alarmer der promter mig hver gang google finder noget omkring emnet - og hvem af mine konkurrenter vi ikke gerne findes af Google !!
Dette fungere utroligt effektivt for mig og sikre at jeg fange en række nye sites og konkurrenter jeg ikke kendte til.


-----------------------------------------------------------------------------------

Gør som jeg - tjen ekstra penge på din blog, website eller facebook


Tilmeld dig til IQ medier og start din første reklame kampagne i dag

Klik her -> http://tracking.iqmedier.dk/Tracking/Click/1699/1079
-----------------------------------------------------------------------------------

Når jeg så har fundet en konkurrent som jeg ønsker at holde et tættere øje med tilmelder jeg mig først og fremmest deres nyhedsbrev eller RSS-feed.
Jeg har også i enkelte tilfælde anvende monitor-programmer til at overvåge deres sites ift. ændringer, men må ærligt indrømme at jeg ikke synes det har været tiden værd.
Jeg anvendte WatchThatPage programmet - men altså uden den store success.


Claus Handberg

Fandt du denne blog relevant og interessant, så link til den fra din hjemmeside eller blog så andre også kan finde den.
Indsæt følgende link på din hjemmeside/blog.

Iværksætter? - Klik forbi bloggen om forretningsplaner og find inspiration til hvordan din virksomhed kan blive mere effektiv og indbringende


-----------------------------------------------------------------------------------

Gør som jeg - tjen ekstra penge på din blog, website eller facebook


Tilmeld dig til IQ medier og start din første reklame kampagne i dag

Klik her -> http://tracking.iqmedier.dk/Tracking/Click/1699/1079
-----------------------------------------------------------------------------------


Samarbejdspartnere - 1-2-3 Kontrakt

Hvad enten du skal lave en aftale med en leverandør - eller du skal fungere som leverandør for andre bør du kraftigt overveje at få aftalen på skrift... og dermed er du igang med at lave en kontrakt.

Det er ikke lovpligtigt at du laver en kontrakt hver gang du indgår en aftale.... men jeg vil ikke råde dig til at lade være.

Lav derfor gerne et udkast til en standard kontrakt, som du kan bruge som udgangspunkt når du indgår aftaler.
Efter min mening bør følgende indgå:

- Aftale parterne - hvem indgår aftaler med hvem
- Specifikation af den aftalte leverance - hvad skal leveres
- Emballage og forsendelse - hvordan skal varen leveres
- Leveringstid og -sted - hvornår skal der leveres
- Garanti og service - hvad dækkes og hvor hvordan ydes der service
- Forsikringer - hvordan er varen forsikret og af hvem
- Pris og betaling
- Opsigelsesfrist - hvordan kommer du eller modparten ud af aftalen
- Behandling af tvister - hvordan afgøres en uenighed
- evt. enerettigheder og hemmeligholdelse


Jeg vil dog foreslå at du løber dine kontrakter gennem din advokat - for sådan en har du naturligvis tilknyttet som konsulent til din virksomhed..... ellers vil det klart være mit råd at du får det.

Claus Handberg

Fandt du denne blog relevant og interessant, så link til den fra din hjemmeside eller blog så andre også kan finde den.
Indsæt følgende link på din hjemmeside/blog.

Iværksætter? - Klik forbi bloggen om forretningsplaner og find inspiration til hvordan din virksomhed kan blive mere effektiv og indbringende


Sunday, January 3, 2010

Marketing - Lad os snakke lidt om hvor dine konkurrenter får deres links fra...

Det er faktisk ikke så svært at finde ud af hvor dine konkurrenter henter deres links fra.
Alt du behøver at gøre er faktisk at gå på Google og skrive:

link:www.DIN-KONKURRENT.com

Så får du en liste af links der peger på din konkurrents side.

Ønsker du kun at få en liste med links der peger på et bestemt af din konkurrents produkter, så skriver du blot:
link:www.DIN-KONKURRENT.com/PRODUKT-A.html

Der findes en række programmer på markedet der gør dette arbejde noget nemmere - senest er jeg stødt på SEO programmet SpyGlass - men jeg har ikke kunne finde et godt program der gratis lader dig arbejde med dette.
Så med mindre hele din virksomhed er bygget op omkring dette arbejde, så vil jeg foreslå at du gør dig dine første erfaringer med lidt manuelt arbejde i Google (eller Yahoo).


Claus Handberg

Fandt du denne blog relevant og interessant, så link til den fra din hjemmeside eller blog så andre også kan finde den.
Indsæt følgende link på din hjemmeside/blog.

Iværksætter? - Klik forbi bloggen om forretningsplaner og find inspiration til hvordan din virksomhed kan blive mere effektiv og indbringende



Markedsbeskrivelse - Analysenprocessen, har du styr på din...?

Følgende er sammenstykket med inspiration fra flere kilder som et forsøg på at give dig en tjek-liste til din analyseprocess.
Du bør dog altid vurdere om listen passer til netop dit behov og hvilke elementer der ikke er med, som netop i dit tilfælde vil være yderst relevant.

Informationsbehov:
Start med begyndelsen og stil dig selv følgende spørgsmål:
- hvad vil jeg vide og hvad skal jeg bruge det til
- hvem vil jeg spørge og hvornår skal de spørges (huske dette er både ift. tid og situation)
- hvor hyppigt vil jeg spørge



Hypoteser:
- hvad forventer jeg at gruppen vil svare
- hvordan sikre jeg at analysens spørgsmål kan be- eller afkræfte mine hypoteser

Værdien i informationen:
- hvad kan du tjene, sparer, eller gøre mere effektivt når du får denne nye viden


-----------------------------------------------------------------------------------

Gør som jeg - tjen ekstra penge på din blog, website eller facebook


Tilmeld dig til IQ medier og start din første reklame kampagne i dag

Klik her -> http://tracking.iqmedier.dk/Tracking/Click/1699/1079
-----------------------------------------------------------------------------------

Handlingsplan
- hvad vil du konkret bruge viden til når den er indsamlet
- opstil konkrete målsætninger for hvornår du vælger at gøre A eller B ud fra resultaterne i undersøglesen

Sikkerhed:
- skal dit resultat bruges som indikation eller bevisførelse - du skal tage stilling til hvor stor sikkerhed der skal være i data og i hvor høj grad det skal være en repræsentativ undersøgelse

Budget:
- kort sagt - hvor meget vil du betale for denne viden

Briefing:
- dokument til analysebureauet der beskriver opgaven som du ønsker løst

Valg af bureau:
- indhent tilbud på opgaven fra 3-5 bureauer
- udvælg evt. 2 til en nærmere dialog omkring opgaven
- træf dit endelige valg (ikke altid så let som det lyder...)

Tidsplan:
- bør være en del af tilbuddet fra bureauet, således du kan vurdere om du før den nødvendige viden tids nok til at træffe de nødvendige beslutninger

Skørgeskema:
- selv med et bureau på banen bør du involvere dig i spørgeskemaet
- vurder relevans - kan og vil folk svare
- sprog og ordvalg - kan spørgsmålene forståes forskelligt af folk

Rapportering:
- (bør også være en del af tilbuddet fra bureauet)
- hvordan skal svarene præsenteres (rapport, powerpoint, excel data....)
- til hvem skal svarene præsenteres
- sørg altid for at rå-data afleveres til dig, så du efterfølgende evt. selv kan bearbejde data uden timeløn til bureauet

Test
- test og prøve interviews bør altid gennemføres

Markedsanalyse:
- analysen gennemføres og kontrolleres under vejs

Databehandling:
- grafisk præsentation og statistiske analyser

Rapport:
- gerne med et 'management summary' der kort opsumere ift. den ønske problemstilling der ønskes viden om
- afsluttende med konklusion og anbefaling til handling (ledende over i konkret handlingsplan)



Claus Handberg

Fandt du denne blog relevant og interessant, så link til den fra din hjemmeside eller blog så andre også kan finde den.
Indsæt følgende link på din hjemmeside/blog.

Iværksætter? - Klik forbi bloggen om forretningsplaner og find inspiration til hvordan din virksomhed kan blive mere effektiv og indbringende


-----------------------------------------------------------------------------------

Gør som jeg - tjen ekstra penge på din blog, website eller facebook


Tilmeld dig til IQ medier og start din første reklame kampagne i dag

Klik her -> http://tracking.iqmedier.dk/Tracking/Click/1699/1079
-----------------------------------------------------------------------------------




Friday, January 1, 2010

Marketing - kunsten at vælge PR bureau

Godt nytår !!

Har lige læst en interessant artikel på erhvervsbladet.dk som jeg synes I skulle se et udrag af.
Specielt nedenstående afsnit af artiklen synes jeg er rigtig godt set af Jacob Høedt Larsen der har skrevet artiklen.

Kunsten at finde det rigtige bureau - hvad enten der er tale om PR eller reklamebureau - hænger 110% sammen med at vide hvad man leder efter. Og ingen bedre måde at finde ud af hvad man lede efter end ved at kende sig selv og hvad der driver én.

Håber du finder artiklen ligeså relevant som mig...


Der findes i bund og grund to forskellige typer bureauer på markedet.
Dem, der fokuserer meget på at finde identiteten, de bagvedliggende historier og kommunikationsplatformen (lad os kalde dem strategiske), og de bureauer der satser mere på at være hands-on, udarbejde pressemeddelelser, blogindlæg, og hvad man nu ellers skal bruge for at komme i medierne (lad os kalde dem taktiske).

Med et taktisk bureau får du formentlig hurtige resultater. Med de mere strategiske kan der godt gå noget tid, før resultaterne viser sig – til gengæld bliver de måske større.
Det handler altså om, hvilken type PR, du går efter. Det er nu, du skal overveje din egen virksomhedskultur.

Hvis du selv arbejder med langsigtede strategi-planer, så skal du vælge et strategisk bureau. Vælger du de mere taktiske bureauer, går der ikke lang tid, før du bliver irriteret over, at de arbejder uden omtanke. Sådan vil det i hvert fald synes for dig, når bureauet i løbet af 30 minutter fyrer en presseindsats af for at udnytte et eller andet, de har set i mediebilledet.

Hvis du derimod selv er iværksætter-typen, der udnytter hurtige skift i markedet, skal du ikke smide dine penge efter strategiske bureauer. Du er jo i virkeligheden ikke interesseret i det grundige forarbejde. Du er interesseret i, at de understøtter den forretningsmulighed du ser – lige her og nu.

--------------------------------------------------
Læs hele artiklen på:
http://prformindrevirksomheder.blogs.erhvervsbladet.dk/2009/08/13/find-et-pr-bureau-2-del/

--------------------------------------------------


Claus Handberg

Fandt du denne blog relevant og interessant, så link til den fra din hjemmeside eller blog så andre også kan finde den.
Indsæt følgende link på din hjemmeside/blog.

Iværksætter? - Klik forbi bloggen om forretningsplaner og find inspiration til hvordan din virksomhed kan blive mere effektiv og indbringende