Sunday, January 31, 2010

Forretningsplan - Gør forretningsplanen visuel og personlig

Dette indlæg er en interessant artikel skrevet af Anette Sand (asa@berlingske.dk) - bragt i Berlingske d. 23. april 2009.... men indholdet er bestemt stadig relevant !!Sæt ord på forventninger, mål, midler – og ikke mindst egne evner, før du springer ud som iværksætter. Lav en forretningsplan.Du har ideen, men hvem skal dine kunder egentlig være. Og hvad kan konkurrenterne. Hvad kan du selv – og hvad er dine forventninger på længere sigt. Målet? Og ikke mindst, hvordan får du sikret kapital til at springe ud som iværksætter – og til at sikre den fremtidige drift af virksomheden?

Spørgsmålene er adskillige – og kan være vanskelige at jonglere med, hvis de får fri leg til at suse rundt i tankerne. Den udfordring kan tackles, hvis du helt fra start får udformet en fornuftig forretningsplan.

Sådan lyder det fra Erhvervs- og Videncenter Vestsjælland, der har udviklet 'Min virksomhed – en visuel forretningsplan' for at gøre arbejdet med forretningsplanen lettere for iværksættere. Værktøjet består i sin enkelhed af et fysisk katalog med alle punkter, der bør indgå i en forretningsplan samt en visuel vejledning til at komme hele vejen rundt om detaljerne.

- For rigtig mange iværksættere er det lidt af en pestilens at skulle udforme en forretningsplan. Det med at sætte sig ned og skrive fem sider om, hvad man faktisk vil med sin virksomhed og for alvor få sat ord på alle detaljerne kan være en vanskelig øvelse, som de har det med at gå i stå i. Så vores tanke har været at gøre arbejde mere levende og nærværende – og at få skabt et værktøj, som kan tilgås uanset, hvilken type iværksætter man er,«forklarer direktør for Erhvervs- og Videncenter Vestsjælland, Frits Mønsted.

Han peger på, at de fleste iværksættere har en forventning om at de kan nå det hele, når de kaster sig ud i projekt egen virksomhed, men det viser sig sjældent at være tilfældet. Og den erkendelse er vigtigt at komme til langt tidligere i processen – eksempelvis i forbindelse med udformningen af en forretningsplan.

- Vi har set mange iværksættere, som simpelthen ikke får godt nok styr på, hvad de springer ud i. Og her skal forretningsplanen altså være en retningslinje for dem, og derfor er det nødvendigt, at de får arbejdet grundigt med den – og forstår, hvad den indeholder. Det nytter ikke at overlade arbejdet til andre, man skal selv engageres i det, siger Frits Mønsted.

Generelt findes der adskillige modeller for, hvordan man kan opbygge en forretningsplan – såvel fysisk som online baserede, og ligesom Erhvervs- og Videncenter Vestsjælland tilbyder de fleste offentlige erhvervscentre og væksthuse rådgivning til nye virksomheder, som ønsker at få styr på deres afsæt til at skabe en forretning.

Hos Foreningen Registrerede Revisorer – FRR peger fagkonsulent Henrik Carmel på, at det er helt afgørende for iværksætteres arbejde med forretningsplaner, at de formår at vise deres personlighed, drive og egenskaber.

- Forretningsplaner er ofte lavet på en sådan måde, at man objektiviserer det at lave virksomhed. Det bliver et spørgsmål om, hvorvidt ideen er god nok, frem for om personen bag har evnerne til at drive virksomhed, siger Henrik Carmel og understreger, at det handler om at kigge indad – og arbejdet subjektivt med forretningsplanen, så det ikke alene bliver en akademisk model, der trækkes ned over forretningen.

Foreningen Registrerede Revisorer tager hvert kvartal pulsen blandt revisorerne i forhold til, hvordan de vurderer forholdene i de små og mellemstore virksomheder i et virksomhedsbarometer. Her peger revisorerne netop på, at det, der betyder noget for at opnå succes med egen virksomhed, er de personlige egenskaber.

- Evnerne og viljen er det afgørende – og det er ikke altid, at de fremgår af en forretningsplan. Det bør de i højere grad gøre, mener Henrik Carmel, der peger på, at det ofte er processen med at udforme en forretningsplan, der har større afgørende betydning end det endelige resultat.

Her får man nemlig sat ord på, hvad det faktisk er, man er på vej til at springe ud i.


Claus Handberg

Fandt du denne blog relevant og interessant, så link til den fra din hjemmeside eller blog så andre også kan finde den.
Indsæt følgende link på din hjemmeside/blog.

Iværksætter? - Klik forbi bloggen om forretningsplaner og find inspiration til hvordan din virksomhed kan blive mere effektiv og indbringende


No comments: